Wat is lasersnijden, een lasersnijmachine en wat kun je met een lasersnijmachine?

Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, of zoals Dr. Evil in Austin Powers het zo mooi zei: Frickin’ “laser”.

Wat is een lasersnijder?

Een lasersnijder is een CNC machine, oftewel een computer aangestuurd apparaat. Het gebruikt een elektromagnetische stralingsbron die licht uitzendt in een bijna evenwijdige bundel. Door deze bundel met een lens op het materiaal te focussen wordt de intensiteit van het licht zo hoog dat ermee gesneden kan worden. Vergelijk het met het vergrootglas waarmee je vroeger(?) als een Death Ray achter miertjes en stokjes in de tuin aan ging. Het snijden gebeurd doordat het materiaal dat onder de laser wordt aangebracht smelt en verdampt door de enorme plaatselijke hitte van de laserstraal. Omdat de lichtbundel slechts een fractie van een millimeter is kan een zeer dunne gleuf worden gemaakt in het materiaal.

Met welke materialen kun je lasersnijden?

Met een lasersnijder kan een grote variëteit aan materialen gesneden en gegraveerd worden. De laser waarmee de producten van C03 gemaakt worden is 100 watt. Dat is perfect voor het snijden van bijvoorbeeld hout, karton, papier, textiel, leer en vele kunststoffen. Glas, steen en metaal zijn hiermee niet te snijden, maar graveren kan wel. Voor het snijden van metaal heb je een veel groter vermogen nodig wat de laser vaak weer ongeschikt maakt voor het fijnere werk.

 

Voordelen van lasersnijden

De vormvrijheid van een lasersnijmachine is zeer groot. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een CNC frees heb je geen last van afgeronde hoeken door de ronding van de frees. Daarbij hoeft er veel minder materiaal verspaand te worden. Een ander groot voordeel is de snelheid van de lasersnijder. De houten kaft voor onze notitieboekjes wordt bijvoorbeeld op 2 meter per minuut gesneden. Dunnere materialen gaan zelfs nog sneller en bij graveren moet je denken aan snelheden rond de 5 tot 20 meter per minuut.

Creativiteit is nooit genoeg met een lasersnijder

Door de snelle en vormvrije manier van produceren kan de lasersnijder voor vele doeleinden worden toegepast. Niet vaak kan een idee zo snel worden omgezet tot iets tastbaars. Heb jij zelf nog leuke ideeën over producten die gelaserd zouden kunnen worden? Stuur ze door naar info@c03.nl om ze met ons te bespreken! Houd ondertussen onze Facebook en website in de gaten voor onze nieuwe producten.